Strony

25 marca 2012

Kluski nadziewane boczkiem wędzonym

Wczoraj na obiad moje ukochane kluchy. Napisze Wam o nich, bo były pyszne!
Zrobiłam je trochę inaczej, bo z dużą ilością boczku i  z cebulą smażoną na maśle  z tymiankiem.
Niestety trochę kaloryczne te kluchy, ale sporo napracowaliśmy się w ogrodzie, więc wyrzutów sumienia brak :)

Kluski nadziewane  boczkiem wędzonym 



  • ok 1kg ziemniaków ugotowanych uprzednio
  • mąka ziemniaczana (ile zabierze)
  • 1 łyżka śmietany
  • 150 g boczku wędzonego 
  • 100 g mięsa gotowanego (z rosołu)
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 5 cebul
  • 2 ząbki czosnku
  •  sól i pieprz czarny do smaku
  • roszponka


Zmiel mięso, boczek z obranym czosnkiem i 1 cebulą. Dopraw masę solą i pieprzem - dokładnie wymieszaj.
Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę do miseczki.
Przyklep lekko masę, wybierz 1/4 część i zapełnij miejsce mąką. Włóż z powrotem ziemniaki, dodaj jajo, śmietanę i szczyptę soli.
Wyrób ciasto na kluski.
Zrób wałeczek , pokrój w plasterki.
Spłaszczaj każdy plasterek, nadziewaj farszem mięsnym.





Gotuj kluski w lekko osolonej wodzie.
Pozostałe cebule obierz , pokrój w ćwierć plasterki i smaż z dodatkiem tymianku na maśle sklarowanym i oliwie do chwili, aż cebula będzie szklista.
Podawaj kluski z cebulą i rozetkami roszponki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz