Pierwszy chlebek gryczany był smaczny, jednak dosyc płaski.
Ten udał się nieźle, był dość wysoki, choć mocno popękał.
W smaku był wspaniały, bo użyłam oprócz płatków gryczanych miodu gryczanego.
Chleb gryczany na miodzie
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 500 g maki pszennej uniwersalnej
- 250 ml aktywnego zakwasu
- 250 ml letniego mleka
- 1 szklanka płatków gryczanych
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka miodu gryczanego
Mleko wlej do miseczki, dodaj miód, płatki i pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki pszennej.
Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce.
Po 15 minutach, dodaj pozostałe składniki chleba (zakwas, mąkę,sól
- wyrabiaj do chwili, aż ciasto będzie odstawać od reki.
Przełóż ciasto do kosza na chleb i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość prełóż go na posypaną maką formę i wstaw do gorącego piekarnika.
Przez pierwsze 20 minut piecz w temp. 220 stopni, potem zmniejsz płomień i piecz jeszcze około 60 minut.
Możesz zwilżyć wodą skórkę, będzie ładniejsza.
Pęknięty dość mocno chlebek jest oznaką czegoś, jeśli wiesz - napisz mi o tym.
Ja przypuszczam, że powinien dłużej wyrastać, ale może się mylę?
Nie poddaję się, będę starała się poprawić błędy.
uwielbiam jego smak.. smak dzieciństwa, babcia taki robiła ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com