Pozostałe podgrzane na tosterze wcinaliśmy w sobotni i niedzielny poranek z kubkiem kawy.
Są pyszne pod warunkiem że dużo jest słodkiej zawartości, dzięki której są wilgotne.
Briosze z dżemem morelowym lub brzoskwiniowym
ciasto:
- 500 g mąki
- 4 łyżki cukru
- 200g stopionego i ostudzonego masła
- szklanka mleka
- 3 jaja
- szczypta soli
- 5 dag drożdży
nadzienie:
- słoiczek dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
- 3 łyżki mielonych migdałów (lub kokosu)
- jajo do posmarowania
- tłuszcz do foremek
- listki mięty do dekoracji
Z drożdży, 1 łyżki cukru, pół szklanki mleka, pół szklanki mąki przygotuj zaczyn i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy drożdże zaczną buzować z pozostałych składników i zaczynu wyrabiaj ciasto do chwili, aż zacznie odchodzić od ręki. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie zrób z niego wałek, podziel na równe plastry z których uformuj bułeczki.trochę ciasta zostaw na wycięcie przykrywek.
Włóż bułeczki do wysmarowanych foremek na muffiny. Za pomocą posypanego mąką kieliszka zrób w każdej dołek. Dżem morelowy wymieszaj z mielonymi migdałami (a brzoskwiniowy z kokosem) i nakładaj po łyżce we wgłębienia.
Pozostałe ciasto rozwałkuj na 1 cm. Kieliszkiem wycinaj kółka które układaj na zagłębieniach z dżemem.
Odstaw do wyrośnięcia . Gdy brioszki trochę podrosną posmaruj je jajkiem rozkłóconym z odrobina wody.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut do chwili,aż ładnie się zarumienią, a patyczek po nakłuciu będzie suchy.
Podawaj brioszki letnie udekorowane listkami mięty lub melisy.
jakie ładne:)
OdpowiedzUsuńDziekuję :) jeśli lubisz ciasto drożdżowe - to polecam!
OdpowiedzUsuń