Dla miłośników pizzy polecam przygotowanie wegetariańskiej pizzy pełnoziarnistej dla dwójki głodnych.
Wegetariańska pizza dla dwojga.
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- około 200 g mąki uniwersalnej
- 400ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oregano
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 600 g pieczarek
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 250 g mozzarelli
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 1 duża cebula
Do miseczki wlej 100 ml letniej wody, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (wodę, 2 łyżki oleju, mąkę, sól i oregano) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj.
Na 1 łyżce oleju przesmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i obficie pieprzem. Orzestudź.
Rozwałkuj placek, pokrój go nadwa długie paski
Na każdy prostokąt rozsmaruj przecier pomidorowy, posyp go bazylią.
Połóż na ciasto pieczarki i plasterki mozzarelli.
Ułóż pizze blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
Po kilkunastu minutach wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz