Codziennie ostatnio wypiekam jakieś ciasto chlebowe z maki pełnoziarnistej.
Kozi ser z żurawiną w cieście razowym
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- około 200 g mąki uniwersalnej
- 400ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- 6 plastrów rolady koziego sera
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 6 łyżeczek suszonej żurawiny
100 ml letniej wody wlej do miseczki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (wodę, oliwę,mąkę,sól i tymianek - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.
Rozwałkuj dwa placki (każdy wielkości 6 plastrów rolady). Na jednym ułóż ser, posyp go żurawiną - nakryj drugim plackiem.
Wytnij kółka większe o 1 cm, połóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostaw na blaszce jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Piecz bułeczki w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumienią, a patyczek będzie po nakłuciu będzie suchy.
Ser w cieście prawie cały się rozpuścił i wsiąkł w ciasto nadając mu aromat, zaś żurawina złagodziła jego ostry smak.
Ser zapiekany w cieście może być smacznym dodatkiem do barszczu lub innej zupy.
świetnie wyszedł ten wynalazek razowy z kozim serem i żurawią.. aż się zatrzymałam serfując przez Internet.. :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń