Najpierw
Wegańskie serce owocowe pod owsianą kruszonką
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 1 dojrzały banan
- sok z połówki cytryny
- 1/2 szklanki wody źródlanej
- 1 łyżka grysiku
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- połówki orzechów włoskich i listki mięty do dekoracji
Otręby zalej wodą. Obierz owoce i pokrój je w drobne kawałki, skrop sokiem z cytryny, oprósz połową cukru, cynamonem i grysikiem - wymieszaj.
Do otrębów dodaj olej, łyżkę cukru i 3/4 szklanki orzechów - wymieszaj dokładnie.
Foremkę wysyp resztą orzechów nałóż owoce. Posyp je kruszonką, udekoruj orzechami i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temperaturze 180 st.C z termoobiegiem około 20minut.
Wyłóż serce na talerz i udekoruj listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz