Pozostało mi kilka truskawek z opakowania, więc w sam raz na taki deser.
Truskawkowe róże.
- 1 truskawkowa galaretka
- kilka truskawek
- 150 g serka mascarpone
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 400 ml wody źródlanej (lub zwykłej)
- listki mięty do dekoracji
Truskawki obierz pokrój w drobną kosteczkę.Żelatynę zamocz w 2 łyżkach wody.
Galaretkę rozpuść w 400 ml wody i odlej jedna szklankę. Do pozostałej galaretki dodaj żelatynę - rozpuść ją.
Miksuj serek kilka minut, pod koniec dodaj tężejącą galaretkę z żelatyną.
Wymieszaj dokładnie, dodaj pokrojone truskawki.
Do silikonowych foremk w kształcie róży wkładaj po1 łyżce masy truskawkowej i zalej je ostudzoną galaretką.
Wstaw w chłodne miejsce. Po wyjęciu z foremek ułóż różyczki na talerzykach.
Udekoruj je przed podaniem listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz