Strony

16 lutego 2012

Pączki z malinowym uśmieszkiem.

Jak już wspomniałam wcześniej ciasto zrobiłam wg. tradycyjnego  przepisu  śląskiego.
Nadziałam je nieco mniej tradycyjnie, raczej zabawnie , by zachęcić dzieciaczki do zjedzenia z pączkiem
trochę twarożku. Sama w dzieciństwie niezbyt chętnie go jadłam.
A więc:

Pączki z malinowym uśmieszkiem.



  • ok 1/2 kg mąki
  • 7 dag cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 5 dag masła
  • 20ml rumu 80% lub spirytusu
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • ok. 70dag mielonego twarożku do wypieków
  • pół szklanki gęstego soku malinowego (najlepiej domowego)
  • ok. 2 łyżki suszonej żurawiny do dekoracji
  • tłuszcz do smażenia: 1/2 litra oleju i 25 dag smalcu


Z pół szklanki letniego mleka łyżki cukru i 1 łyżki mąki oraz rozkruszonych drożdży przygotuj zaczyn.
Mąkę lekko ogrzej i przesiej do miski.
 Żółtka z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubijaj, aż masa zbieleje, dodaj wzburzony zaczyn. Dodawaj  kolejno mąkę, letnie mleko - wyrabiaj ciasto.
Na końcu dodaj rum i stopione, schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza.




Przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Rozwałkuj ciasto, wycinaj z nich krążki. Odstaw je jeszcze na ok 10 minut do wyrośnięcia.
Podgrzej fryturę.
Smaż od razu w gorącej fryturze na złoty kolor z obu
  stron .
 Usmażone pączki układaj na papierowym ręczniku w celu odsączenia tłuszczu.




Do twarożku dodaj sok malinowy i zmiksuj na gładką masę. Jeśli sok nie jest zbyt słodki, by masa serowa
była odpowiednio słodka - dodaj cukru pudru.
Przetnij w poprzek do połowy ostudzone pączki, nadziewaj je masa serowo-malinową.




Na górze "uśmiechniętych pączków" zrób dwa kleksy na które nałóż owoce  żurawiny -  niby oczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz