To przepis podstawowy na ciasto. Co do farszu wymyślam zawsze inny.
Tym razem przygotowałam podwójną ilość, bo połowę zrobiłam tradycyjnie z marmoladą z dodatkiem dzikiej róży w polewie czekoladowej, drugą część z malinowym twarożkiem.
Najpierw opiszę tradycyjne.
Kreple czyli pączki wg tradycyjnej śląskiej receptury.
- ok 1/2 kg mąki
- 7 dag cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- 4 żółtka
- 5 dag masła
- 20ml rumu 80% lub spirytusu
- cukier z prawdziwą wanilią
- marmolada
- 2 łyżki róży utartej z cukrem
- 5 dag białej czekolady
- polewa czekoladowa
- tłuszcz do smażenia: 1/2 litra oleju i 25 dag smalcu
Mąkę lekko ogrzej i przesiej do miski. Żółtka z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubijaj, aż masa zbieleje, dodaj wzburzony zaczyn. Dodawaj kolejno mąkę, letnie mleko - wyrabiaj ciasto.
Na końcu dodaj rum i stopione, schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Marmoladę wymieszaj z różą.
Rozwałkuj ciasto, wycinaj z nich krążki, nadziewaj marmoladą z różą i formuj pączki. Odstaw jeszcze na ok 10 minut do wyrośnięcia.
Podgrzej fryturę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz