Mięso mielone szybko się smaży. Wystarczy kilka listków sałaty, kilka pomidorków i gotowe!
Kotleciki cielęce na kruchej sałacie.
- pół kg cielęciny (może być gulaszowa)
- 2 jaja
- 2 łyżki tartej bułki
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- mąka pszenna
- 1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu
- pół kruchej sałaty
- malinowy winegret
- pomidorki daktylowe do dekoracji
- tłuszcz do smażenia
Zmiel mięso razem z czosnkiem, dodaj jaja, kurkumę, sól oraz pieprz do smaku.
Dodaj suszony tymianek lub rozmaryn, co lubisz bardziej oraz bułkę tartą.
Wymieszaj masę dokładnie najlepiej rękami. Z masy uformuj kotleciki w kształcie serca,
oprósz je mąką i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.
Kotleciki możemy podać na ciepło i na zimno.
Podaj kotleciki na listkach kruchej sałaty skropionych malinowym sosem winegret.
Udekoruj je połówkami pomidorków daktylowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz