Ja przygotowałam
Deser sułtański.
- 2 łyżki rodzynków namoczonych w rumie
- 2 duże bezy
- 4 łyżki skruszonej chałwy z migdałami
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 czubate łyżki cukru
- 1/2 litra mleka 3,2%
- szklanka śmietanki 36%
- 1 łyżka rumu
- 5 dag gorzkiej czekolady
Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem cukru. Wstaw w chłodne miejsce do ostudzenia mieszając co jakiś czas, by nie zrobił się kożuch.
Ubij śmietankę kremową.
Zmiksuj zimny budyń przez kilka minut. Do budyniu dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Powstanie puszysty delikatny krem.
Do kieliszków wkładaj na przemiennie z kremem, rodzynki, skruszoną chałwę, skruszoną bezę.
Górę polej stopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem rumu.
Jeśli deser chcesz podać dzieciom rodzynki namoczone w rumie zastąp zwykłymi, a polewę z rumem zastąp polewą przygotowaną ze stopionej czekolady z łyżką mleka.
Deser doskonale nadaje się na Walentynki, ale również jako małe co nieco do kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz