![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimfy1DRJhLqNZrd7yWqRxUwYLzFsEOW9RfP_6Sz5RStLEmogk6pTPPQA3OLx5l_Jwjkrj9MHaKyc2Plm65W-oc7Q7-1OPly0f3jmaTv5oBgGb5paitHAC53QRSjSe5GynBk87ta-eV-5-d/s280/sledzGrapefr3.jpg)
Ja użyłam tych drugich.
Śledzik cytrusowy.
- 2 grapefruity (lub kwaśne pomarańcze)
- 5 płatów śledziowych
- 1 jabłko
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- szczypta chili
- sól, pieprz cytrynowy do smaku
- orzechy do posypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJob0kfm9kC_ROn9QFN_-Y3OUAN2gzGoJ_-rIMbodqbi0Dk0dww-MJ-DoWFi_lzF-cvu8p03NFqYawKkfnY7e0NFGBNftLttAnG_1MRCRJJ95Npw81B0COr3uEybVB15l_nhYERRfAe4Jq/s280/sledzGrapefr1.jpg)
Śledzie wymocz, jeśli jest taka potrzeba.
Z jednego płata wytnij dekorację foremkami do pierników 8 gwiazdeczek.
Ćwierć czerwonej cebuli pokrój w piórka i odłóż do dekoracji.
Cytrusy poprzecinaj na połówki w ząbki i rozłóż na połówki.
Za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ, bez białych błon. Posiekaj go.
Resztę cebuli i śledzi posiekaj drobno.
Do miski wsyp cebulę, miąższ cytrusowy, śledzie, starte w łezkę jabłko.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKTvAEqtzT0yyW9VwyxLX4pwitbrkywxgrNo6lhXrzK1fCucDXlA0_So4Q61wdWFzMi1i4UPe8ZpOh2YeOJFeZRbnHzqnmLl1xd8-N06JtuC2eIdUvd9k5XNjWbUXwh5TVUmqIK_wIKMRc/s280/sledzGrapefr.jpg)
Dodaj ocet balsamiczny, olej, miód - wymieszaj dokładnie.
Dopraw przyprawami do smaku.
Połówki cytrusów oczyść z resztek błon, napełnij je sałatką śledziową.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyKncY9HWVE-dF7GmT1uXK0nPJwEQegyDkCPnECaYO9dG4lFa4cm5IhYZUu2PBZh4e17bLrlr2HRpl4mkaAQ-Hph-hD0tFTAft37_kUEnmTww9yi8ux_hwuv3fnSP8q_zcXiAwxTa14QPG/s280/sledzGrapefr2.jpg)
Górę udekoruj piórkami cebuli, gwiazdkami śledziowymi i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz