Jest już całkiem ładnie sklarowane i nieźle smakuje jak na młode wino. Zobaczcie sami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1Voz59zDqAceRiz0zQNOWLkX7gEGXPQR3xrHKc6KT7aZbLA7jdpfhYb3ucwCdMFcYULyCtnS2dD8oZ0gTHOhwoz79zKjdcdiEPCB8yL5WewqQSxEDzJfqBSGQpYujJV_MPJdPn4cOTSlR/s280/winoPorz.jpg)
- 5 litrow zmiażdżonych porzeczek
- 5 litrów wody źródlanej
- 1,5 kg cukru
- matka drożdżowa
Zmiażdżone owoce (obrane uprzednio) zalej 4 litrami wrzącej wody. Gdy owoce ostygną dodaj pracującą matkę drożdżową. Poddaj owoce burzliwej fermentacji przez kilka dni. Wyciśnij sok i przelej do balona.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9fyh44Seb5NtHbN6i7hLeZfi-arCmleEI-dLiFAn6qeK63EBJWHTM23E3XGb9PVAfx-v4NyIoIL1zJToSK_dDWdHLqwwsoW5ZEN0f64tnmQ18EzOqx3_cA_lVw8-9m5EotjYyL_HYtI7t/s280/winoPorz1.jpg)
Dodaj cukier zagotowany w 1 litrze wody i przestudzony. Zamknij butlę rurką fermentacyjną.
Zlej po 6 tygodniach po raz pierwszy znad osadu.
Drugi raz zlej po następnych 6 tygodniach.
Po sklarowaniu rozlej do butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz