Jego owoce są bardzo aromatyczne i są świetnym surowcem na nalewkę lub likier.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgw2atjv9_XnFcBE6CR6ugcxUGTmyrTC9lTvCFkVDTq8EjsnAQ77-qjSMHkRtKgUC1jtUG3z5dyOk-sdaJb40FCXTIwCuGsrLXxMhgAUu5PekB7rB1GHxyBLiBqB9wHUnhzkBKzpFrivi10/s280/nalPigw9.jpg)
Pigwówka
- 1/2 kg owoców pigwowca
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 3 goździki
- 1/2 litra wódki
- 1/4 litra spirytusu
Pokrój owoce pigwowca (bez obierania) na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne.
Pokrój owoce drobno, wsyp do słoja, dodaj cukier trzcinowy - zakręć. Odstaw na 1 dzień. Wstrząsaj kilkakrotnie .
Dodaj goździki, alkohol - zakręć szczelnie i wstrząśnij kilkakrotnie . Odstaw na 2 miesiące.
Po tym czasie zlej nalewkę.
Odstaw do sklarowania na następne miesiące.
Pozostałe owoce zalej miodem lub syropem i odstaw na miesiąc. Używaj do aromatyzowania
i słodzenia herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz