A więc od poczatku. Kupiłam mięso wołowe na gulasz. Dusiłam go z cebulą w winie dość długo, ale wciąż
mięso było twarde. Trochę mnie to zdenerwowało, więc zmieliłam je razem z cebulą, dodałam sos i tak powstał farsz. Tylko pytanie w co go włożyć?
I tak powstały zielone kluski. A to cały przepis.Zielone kluski nadziewane mięsem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiH_c0tK4hF_U21hWrO3wSIvoMGLoVTYwaMJVv_0MwHloOeZGN1jusO4PhXqdf3r9C_jDOAr-CVC8jVTkcj0YgOyRJPPocB-iPRdM7160xKQL_Dcw3Br4nciO51ACehLNj7nSuy1AxN-agO/s280/klusFarsz9.jpg)
- ok 1kg ziemniaków ugotowanych uprzednio
- mąka ziemniaczana (ile zabierze)
- pęczek natki pietruszki i selera w dowolnej proporcji
- kawałek pora
- sól
- 1 jajo
- 1 łyżka oliwy
- mięso wołowe duszone w cebuli wraz z sosem (ok 1/2 kg)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz czarny do smaku
Zmiel mięso z czosnkiem, dodaj sos, dopraw farsz solą i pieprzem do smaku - wymieszaj dokładnie.
Ziemniaki zmiel razem z zieleniną i kawałkiem pora prosto do miski.
Wybierz na chwilę z miski 1/4 część ziemniaków, zapełnij ją mąką ziemniaczaną, włóż z powrotem ziemniaki, dodaj jajo, oliwę i szczyptę soli.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-mwLJ6djk9IihwI9z7ALqANx_ym_HVq9x0AeYGaByMUd_Gu8WWgGUHn0AQRW4IocFE2T4rjQAd-V9nVm31x5q0liVyt3GOqL-LBuPhBt60IcF0ke3_3ho8vweTuVXnvduJLI7maIhSDmN/s280/klusFarszCiasto.jpg)
Wyrób ciasto na kluski.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdGFFXTG1baC-T0-O3IDbaAXzTOXe6tmYN-tDJh6cXSfvLquDTh-ZsynJgasEPNFE_npoyZQ2GhLyb2ra8reORYdRn-AhQw7THkboBjsQIODd1NoZnAQSlQfkxLLnNotzl5nuZKYYj6aae/s280/klusFarszCiasto1.jpg)
Zrób wałeczek , pokrój w plasterki.
Spłaszczaj każdy plasterek, nadziewaj farszem mięsnym.
Gotuj w lekko osolonej wodzie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEt29kDD-Ro5XozqXfyxEhRo9jRdKq9JwmGvrGpAuh4Z8ytHSrEVEY3rXU_TyU2FcaSCFUD1tCijcixL9pDzPgIUlReSQMiSiOvEvsUo1jeupaPzljH-0Aaz2-VjU_0HYTz_IiS3Cvo0BZ/s280/klusFarsz2.jpg)
Podawaj z dodatkiem przesmażonej na masełku cebuli lub z dodatkiem kapusty kiszonej lub słodkiej.
Ja przygotowałam na tę okoliczność kapustę z suszonymi śliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz