![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgZVuFK4IeCmW_QE5e2Rs87d7964t7BKxI2DWrRYr86vl_oikqvnB0o29DKyIkG66x024MyajJis28PGXSPc2brhlbdRJLXEQFEH3zm6-FrdhzhhBvRSfl7x9qPFM3UNbQ7kXUh3qfsT5F/s280/JajKosz.jpg)
Jaja są różnej wielkości, często chłodne z lodówki i trudno zajrzeć pod skorupkę, czy żółtko jest lejące, a białko ścięte.
Dlatego ostatnio spróbowałam ugotować jajko w koszulce. Idealnie wyszło, więc opiszę jak go zrobiłam.
Jajka w koszulce.
4 jaja
1 litr wody
1/2 szklanki jasnego octu winnego
sól, pieprz do smaku
4 kromki razowca
4 listki sałaty
Wodę z dodatkiem octu winnego zagotuj , wybijaj po 1 jajku do filiżanki i delikatnie wpuszczaj jajko do wody. Gotuj jaja na wolnym ogniu do chwili,aż białka się zetną, a żółtka będą lejące.
Układaj po jajku na kromce razowego chleba na liściu sałaty.
Posól i popieprz do smaku pieprzem , który lubisz. Ja posypałam ziołowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz