Strony
25 grudnia 2024
12 grudnia 2024
Makowiec świąteczny
Na andrzejkowe spotkanie naszej grupy Nordic Walking wymyśliłam sobie nowy przepis..
Eksperymentowałam ostatnio z ciastem z dodatkiem bananów i tak z rozpędu
postanowiłam sprawdzić czy mak lubi się z bananami.
Powiem Wam, że jak odkroiłam rant wypieczonego makowca i spróbowałam pomyślałam że całkiem udany mariage
Po pierwsze użyłam mało cukru, po drugie dodałam sporo ziaren i bakalii.
Wszystkim ciasto smakowało i poproszono mnie o przepis by upiec go na święta.
Jest wilgotny i przypomina trochę makowiec z jabłkami ze względu na owocowy posmak.
Można przepis wykorzystać do wypieku świątecznego makowca ze spodem z ciasteczek lub w wersji bez spodu. .
- 2 jaja
- 2 dojrzałe duże banany
- cukier z wanilią do smaku
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g zmielonego maku
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki drobnych rodzynków
- drobno posiekana skórka pomarańczowa do smaku (opcjonalnie)
- 2 - 4 łyżki drobnych wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
- dekoracja dowolna
- spód dowolny np. herbatniki, pokruszone biszkopty , blat ciasta lub bez
Zmielony mak zalałam w garnku o grubym dnie gorącym mlekiem. Dodałam masło i mieszając podgrzewałamc masę do jego rozpuszczenia. Przykryłam garnek pokrywką i odstawiła do wystudzenia. Posiekałam orzechy, przygotowałam bakalie i ziarna.
11 listopada 2024
Piernik bananowy.
Ostatnio dość często piekę chlebek bananowy, jednak w trochę innej wersji.
Po pierwsze jest mało słodki, po drugie dodaję sporo ziaren i bakalii.
W wersji bez kakao i przyprawy piernikowej przypomina smakiem keksa ze względu na sporą ilość bakalii i orzechów
To ciasto bananowe znajduje zawsze sporo amamtorów, więc czasem nie zdążę zrobić zdjęcia w całości
jak w tym przypadku.
Z całej puszki zostały trzy kawałki.....Niestety nie jest łatwo go opisać, gdyż trudno ważyć
banany, używam bakalii jakie mam aktualnie pod ręką,
jajka też są różnej wielkości itp.
Dlatego mąkę podaję w wersji około, bo i mąki używam różnej, czasem uniwersalnej, czasem orkiszowej jasnej około typ 500
Podaję wersję tego co na zdjęciu.
Piernik bananowy.
- około 2 szklanek mąki orkiszowej jasnej
- 2 jaja
- 2 dojrzałe duże banany
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka czubata kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki ziaren lnu złocistego (może być brązowy)
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 3/4 szklanki pokrojonych bakalii miękkich(daktyle , rodzynki, żurawina)
- 1/2 szklanki posiekanych grubo orzechów (włoskie, laskowe, pekan)
Obrałam i rozgniotłam starannie widelcem w misce banany, dodałam rozkłócone jaja, jogurt, olej, szczyptę soli.
8 września 2024
Fasolnik z sosem a'la Bolońskim
Wiem, obiecałam Wam i sobie że zmobilizuję się i zacznę publikować znów posty na swoim blogu.
Czas tak szybko pędzi.
Prawdę mówiąc długo też zastanawiałam się nad treścią moich zapisków.
Zmieniłam swój styl żywienia na niskowęglowodanowy a więc jem bardzo mało chleba, kasz, ryżu itp
nie mówiąc o słodkościach.
Głównie nabiał. mięso, ryby i warzywa.
Jeśli coś słodkiego to głownie owoce i to z naszego grodu lub polskie z bazarku.
W moim małym ogrodzie na około 40 metrach kwadratowych uprawiam warzywa.
dla dwóch osób wystarczy bo synowie już na "swoich garnuszkach"
Tak więc zapiski będą ogrodowo kulinarne....
Fasolnik chiński zagościł w moim ogródeczku od ubiegłego roku. Ma długie do 50 cm strąki.
Należy go zrywać gdy strąki są cieniutkie, wtedy jest niezwykle delikatny.
Fasolnik z sosem a'la Bolońskim
- 2 wiązki fasolnika chińskiego ugotowanego w lekko osolonej wodzie
- ok 60 dag mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 duża cebula
- 2 duże pomidory bez skórki
- 1 łyżka masła sklarowanego
- przyprawy:sól, pieprz, oregano, bazylia, kminek. ostra papryka
- koncentrat pomidorowy
- parmezan starty - opcjonalnie
15 czerwca 2024
Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach
Śląskie Smaki 2024
To były dni pełne emocji.
Festiwal Śląskie Smaki dotarł wreszcie do naszego miasta.
Postanowiłam więc wziąć udział razem z koleżankami z Uniwersytetu Trzeciego Wieku które również są pasjonatkami gotowania.
Tak więc 2 czerwca 2024 roku gotowałyśmy na tarnogórskim rynku..
Sprawiło mi to ogromną radość a także satysfakcję, że przygotowane menu konkursowe zostało docenione i nagrodzone Złotym Fartuchem.
To nasza cztero-osobowa drużyna.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmTgYq9iq-ds7qUEDJboeIWccE4W9l_NnE6I2AccwDpv6GIYYS0Vzp0VS3NAo2WGxpn0cTv_3eNLHtEACmwL-aM4tHtwdb4O_bpbLa9PDB2h8O7OhbuxF_G6oT_v4-QztP6Z0TMbEUq3VDOWp0JL4CiCII8quN367QIt5fUNv05KELp4IY41zreD6AR40/w400-h180/1717961098817.jpg)