po to, by lepiej smakowały dania świąteczne.
Ponieważ Mamusia ma dietę, szczególnie szukałam przepisu na ciasto korzenne dietetyczne, bez cukru i tłuszczu.
Szukajcie a znajdziecie.... i ja znalazłam w bardzo popularnej kiedyś książce
"Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego.
Przepis z tej książki Piernik żydowski bardzo mi się spodobał.
Ponieważ w przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i przełożyć galaretką owocową.
Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ
A więc do dzieła!
Piernik żydowski przekładany
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 szklanka miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 szklanka skruszonych orzechów włoskich
- 500 ml gęstego przecieru owocowego
- 1 łyżeczka żelatyny
Jaja, rum, sodę i korzenie utrzyj z miodem. Wymieszaj z maką po czym wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Górę posyp orzechami (opcjonalnie).
Piecz ciasto w temp. 170 st. C do suchego patyczka.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIo1rfTE5PBGAuYllQKaDRvISkzzdnszEeBLUOrRbfBGJC4GL81fRPx8NV8_UgGkjzinlogi_n9r2lA9zaEkkiRJgLR-MhyrnkOQ7wV7A5lPHqyPnsWxiPzISwqjo-FPkPvGNZ9sI2Wa4/s200/PierZyd0.JPG)
Wystudź ciasto. Do rondelka włóż przecier, dodaj żelatynę i podgrzewaj mieszając aż będzie gorący. Jeśli przecier jest rzadki dodaj więcej żelatyny.
Przestudź po czym przekładaj nim piernika w dowolny sposób.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjF3tAfrZ9tiay61W9NSlocbfc1l6Ywu9De4qyfe_hzzVtLeIntj-KW76ylfJT6a_c_EhxmIUK4tudteiPypDdc3iwo5qFry1TKv5p2L_1oiB-XDDgU6bnBtwkmkBPNGbZd2Lux3R3Hopc/s280/PierZyd1.JPG)
Ja upiekłam ciasto w prostokatnej foremce dlatego przeciełam je na trzy blaty.
Magdalena - Słodkie okruszki
Bożena - Moje kucharzenie
Małgosia - Jedz i smakuj
Marzena - Kulinarna Maniusia
Dorota - EsmeraldaZeSmakiem
Wystudź ciasto. Do rondelka włóż przecier, dodaj żelatynę i podgrzewaj mieszając aż będzie gorący. Jeśli przecier jest rzadki dodaj więcej żelatyny.
Przestudź po czym przekładaj nim piernika w dowolny sposób.
Ja upiekłam ciasto w prostokatnej foremce dlatego przeciełam je na trzy blaty.
Wypiekały w korzennym klimacie
Joanna - Różowa kuchniaMagdalena - Słodkie okruszki
Bożena - Moje kucharzenie
Małgosia - Jedz i smakuj
Marzena - Kulinarna Maniusia
Dorota - EsmeraldaZeSmakiem
Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam równie serdecznie!
UsuńPiernik żydowski jest przepyszny, ja czasami dodaję jeszcze bakalie. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńAch, co za pyszne piernikowe smaki:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDzięki Gosiu!
UsuńPozdrawiam również :)
Wspaniały przepis, ciasto pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo! :)
UsuńMniam...pysznie wygląda.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Usuń:)
Mam te książkę, już mocno sfatygowaną. Moja Mama często z niej piekła :-)
OdpowiedzUsuń