Strony

24 lutego 2016

Kubeczki ogórkowo-serowe czyli trochę historii

Tą opowieścią zacznę cykl przepisów   w których nie znajdziecie ani soli ani cukru.

Przygotowałam je w ramach konkursu "Chudnij ze smakiem" ogłoszonego przez p. Konrada Gacę.

Już mój pierwszy przepis zyskał uznanie komisji.

Kubeczki ogórkowo-serowe zostały przepisem miesiąca.

 Ale o tym przeczytacie w artykule zacytowanym pod przepisem






Kubeczki ogórkowo-serowe


  • 150 g białego sera  
  • 2 łyżki jogurtu
  • 4 ogórki gruntowe lub 2 sałatkowe długie 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pęczek koperku
  • pieprz czarny do smaku 


Ogórki kroimy na 4-5-cm kawałki. Delikatnie wyjmujemy środki, tak, by nie uszkodzić skórki, bo będą to nasze kubeczki.
Biały ser mielimy, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany drobno koperek. Doprawiamy pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Do ogórkowych kubeczków nakładamy masę twarożkową. Dekorujemy pióropuszami z koperku, posypujemy odrobiną grubo zmielonego pieprzu.



Artykuł z 30 listopada 2012 roku w Dzienniku Zachodnim.
Przeczytaj tutaj  Artykuł
 lub poniżej
cytuję:
Janina Gliszczyńska z Tarnowskich Gór zdobyła nagrodę miesiąca w naszym konkursie "Chudnij ze smakiem". Jej przepis oczarował jurorów i zapewnił autorce nagrodę w postaci bezpłatnego 28-dniowego, indywidualnie opracowanego programu żywieniowo-treningowego. Dzięki temu sukcesowi pani Janina ma szansę na zdobycie tytułu Mistrza Zdrowego Gotowania i wygranie trzech tysięcy złotych. To nie był prosty wybór. Odzew na konkurs na serowe fantazje był niesamowity. Najlepszy przepis przyszło nam wybierać spośród około dwustu propozycji. Wiele z nich było ciekawymi i przemyślanymi kompozycjami, tworzącymi zdrowe posiłki oparte na założeniach programu Gaca System. Niestety, zgodnie z regulaminem, zwycięzca mógł być tylko jeden. Po gruntownej analizie zdecydowaliśmy się nagrodzić przepis nadesłany przez Janinę Gliszczyńską. reklama Kubeczki ogórkowo-serowe to znakomita propozycja dla wszystkich dbających o zdrową sylwetkę. Można je jeść zarówno w trakcie procesu redukcji wagi, jak również po zakończonym procesie wyprowadzania z diety. To danie powinno znaleźć się na talerzach wszystkich zainteresowanych zdrowym stylem życia. Pomaga panować nad apetytem i korzystnie wpływa na metabolizm. Biały ser, czyli bohater naszego listopadowego konkursu, to źródło witamin B2, B12, D, fosforu, siarki, magnezu, chloru, jodu i wapnia, ale przede wszystkim ogromnych ilości białka. Na temat bezcennego wpływu protein na proces redukcji tkanki tłuszczowej naukowcy zapisali dziesiątki tomów prac naukowych. Można je podsumować kilkoma słowami: białko jest niezbędnym elementem diety, której celem jest pozbycie się nadwagi. Nie tylko będzie pomagać chronić mięśnie, ale także uwolni w naszym organizmie związki odpowiedzialne za poczucie sytości. Dodanie do potrawy ogórka zdecydowanie poprawi i orzeźwi jej smak, a równocześnie nie spowoduje wzrostu jej kaloryczności. To warzywo stworzone dla wszystkich osób chcących zmniejszyć swoją wagę. 100 gramów to zaledwie kilkanaście kcal. Ponadto ogórek pomaga regulować pracę układu pokarmowego, a zawarte w nim związki zasadowe wpływają na odkwaszanie organizmu. Listę korzyści, wynikających ze spożywania ogórków uzupełnia fakt, że znajdują się w nim także witaminy, między innymi: C oraz te z grupy witamin B, a także składniki mineralne, spośród których należy wymienić: fosfor, jod, żelazo, potas i wapń. Prawdziwą bombą witaminową jest dodatek do wyróżnionego dania koperku pełnego witamin takich jak: B1, B2, B6, B12, C, D, H. Korzyści dla zdrowia przyniesie także czosnek, którego w daniu pani Janiny nie brakuje. To roślina o potężnym działaniu bakterio- i grzybobójczym. Ponadto pomaga w walce z cukrzycą, w przypadku kłopotów z ciśnieniem, doskonale sprawdza się także jako środek do walki z zaziębieniami.
 Konrad Gaca prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta" 
Możecie zajrzeć też na facebooka https://www.facebook.com/KonradGaca

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz