Zacznę od tej pierwszej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsQkSvRekgdo2g8_g0AUB1bIv75RiWF2G8MdU02m75rdy92bl1j3ptuqLNRFZYBX3ZJrmEWFMGZqcy7XU_3C6Jh9_FQV-DrRff8REGK6C5KD7IOmq98Hc6g6bS3lqsfYMsebshCKma_Ebw/s280/BotwMarm.jpg)
Botwinka marmurkowa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZgnsGJmw05LlccVeU0Ljqn2t1HCuQn6uGrrXo0lLxfp0yNRlSca4A021Z3P5j36qsFju_wAr_qGQKPvtWOUumUfJFAFgiZmWY9QYV0EE8Ns9VCFB_Z_rhopSKc2q9ho5vL3xwNrN-LW6A/s280/BotwMarm1.jpg)
- 1 pęczek botwinki
- 1,5 litr rosołu drobiowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 duże jajo
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz biały do smaku
- sok z połówki cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
Obierz botwinkę. Liście i buraczki pokrój drobno.
Przesmaż je w wysokim rondelku na maśle. Zalej bulionem, dodaj majeranek i gotuj do miękkości.
Dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny.
Wbij jajo do kubka i roztrzep je dokładnie. Dodaj szczyptę soli i szczyptę gałki muszkatołowej.
Wlej jajo na gotujacą zupę - wymieszaj, zdejmij z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz