Powiem Wam szczerze, że sama byłam zaskoczona efektem. Polska kasza perłowa zastapiła kuskus w daniu wzorowanym na słynnej arabskiej sałatce tabule .
Umieszczona w pomidorkach wyglądała bardzo smakowicie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiriDk6_mExJ5R99gCdbKHcG5y8VnpkUYzEkrWiz3AjCxiRTNonqBHhkHdxHCHlP0S9iTnGu9iSEpt3GDHs5N4y6RA4cr6ido-fbYZ21-m5vr79O5K3E-mVTS6oU_3CAakH7LLIknliSQX3/s280/KaszPom.jpg)
Perła w pomidorku
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy perłowej
- 6 pomidorów
- 1 zielony ogórek
- 1/4 szklanki oliwy
- sok z 1 limonki lub cytryny
- pęczek natki pietruszki
- kilkanascie rozetek roszponki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- miód, sól i pieprz biały do smaku
Kaszę wsyp do miski.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1__dVhVZdZZIvsqh3XCB5rLwLGbJWzhA41PeqW7m6QTvJlTucLF83nUaip-NaB1hWJ4quOqSXhv2HaB9qcJOFp3ziba6Bq6cNYMjIEFm4ePITfy9Wtc7AJg7T8fbix_Gt9Tevlmhg7AlL/s200/KaszPom1.jpg)
Cztery pomidory przekrój na połówki, wyjmij miąższ ze środka, posiekaj go drobno.
Wymieszaj posiekane pomidory z kaszą. Obierz ogórka, wykrój gniazdo nasienne.
Połówki posiekaj lub zetrzyj na grubej tarce i domieszaj do sałatki.
Oliwę, sok z cytryny, przyprawy wymieszaj dokładnie, dodaj do sałatki i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 - 3 godziny by kaszka wchłonęła dresing.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0O2qZ-1MQdP6BNUxf53Xp5xP9xORShHdWXwIItHXLjh0L3D8fE07GbaZrTy9pGC_kIIYGQh-QrKLQG5Is9k2vbMhziT6PHCG46gXHaXck2R1x95oL1vAmdhodh3SBlE4Ga6VSyK6WF2w1/s200/KaszPom2.jpg)
Dodaj posiekaną natkę, roszponkę (część rozetek zostaw do dekoracji) i miętę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiNg9BUBrd0uDBY5aCTn4BHqIslnMFWz1vv-urNsOw_jG0wd3yVeXU-AZ_0Jxk8dFOvoV6HVPSowMzSDx2ECPjXSsc87hyqx6EtxoRTPa2jnhiuFe7ZuF8aPrcuWchwOZ4RrY30KZPkVQ1/s280/KaszPom3.jpg)
Wymieszaj wszystko po czym napełnij wydrążone pomidorki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz