A więc kilka przepisów z rabarbarem...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQq5snvdZ_OmaTQey10FdO0E4BFXXCvBWgAFFA4wkeq2KWBMMHhQ94fPXw7jmIB_h2Z1XJo_38rPjj3GsiyBfWgDa0-_60-PiTWWZJFxWA9MW-xiVFiuarVvNZC9mLlKLRdVBh9VrJnUD1/s280/RacSerRab4.jpg)
Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem
- ok. 2 szklanek mąki pszennej
- 2 łyżki otrebów pszennych lub żytnich
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2,5 dag drożdży
- 1 duże jajo
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 450 ml mleka
- 1 łyżka stopionego masła
- olej do smażenia
- twarożek wiejski (około 500g)
- kilka łodyg rabarbaru
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki śmietanki wiejskiej
- cynamon do posypanie
- listki mięty do dekoracji
Pół szklanki mąki pszennej wsyp do miski , dodaj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże.
Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli,
pozostałą mąkę, otreby i siemię oraz roztopione i schłodzone masło.
Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_RkSfAwNpjkk550bMEusiuvFJyolqlDu6ODOS1xadJYvmm2RB3LfcZnXdPrTm42dH3SgmEi4XnRE-oJwlJF-VtMcFWf8s3-UgE14gQbzmQoSo8uwY-TgZ2QyalQIMpwXR4Xz14-ukpuXp/s200/RacSerRab1.jpg)
Obierz rabarbar, pokrj go na 2 cm kawałki.
Na patelnię wrzuć cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj rabarbar i przesmaż go z cukrem.
po chwili dodaj śmietankę.Trzymaj patelnię na wolnym ogniu do chwili aż sos będzie odpowiednio gęsty.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivWraWAQ0U3RaTj8xp98FQYGYCDvHYKWIR230RwEM8I4dljGVRQhM9nAYrMBQUOJwx5Kh5wsIusDe9_YvOc9yqFBiQ7xaQwlXKlTXGUHhD78107P-FnfrfOHavWzmvb8RF5-xaVOiej7Lp/s200/RacSerRab2.jpg)
Gdy ciasto zacznie rosnąć usmaż racuchy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj racuchy posypane pokruszonym wiejskim twarogiem i polane sosem rabarbarowym i udekorowane listkami mięty.
Jeśli lubisz posyp cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz