Przygotujcie się więc na nieco inne menu codzienne.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDztlTCJtbN7FtJi-1rnLaO_5SZGHguP0lHjaCwaR190NNCEqfYiiyaCksTj1sD8CmmlaPQLHs9cA6kYivhKnlDtyDYHgqIg8lU6CdTIufHI_KBOYl8PeupPRqzCtcm_4se7JrrYVRLa_I/s280/RurSchabSzp4.jpg)
Rurki z kostką schabową i szpinakiem
- 400 g makaronu rurki
- 600 g upieczonego w rękawie schabu
- 200 g szpinaku
- 1 mały fenkuł (koper włoski)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 6 dag żółtegostartego sera
- sól, pieprz biały do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLY4_-1U5g9kr9UqN6i-0Vbh6kZLG1rAHJCDgcetrlJdHQeZBcKVvm9Ok51-USISfERFaERo3QzP1VJc46M5-72B99SsueFSQe1bpS4CotuH1zGmtOkFPi5rEMowJb25C1EFggSTZJW-nN/s1600/RurSchabSzp1.jpg)
Umyj i obierz warzywa. Posiekaj drobno cebulę. Zetrzyj koper włoski na cieniutkie plasterki.
Zeszklij cebulę na rozgrzanym maśle. Dodaj fenkuła, posiekany drobno czosnek i przesmaż wszystko posypując lekko solą i pieprzem do smaku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPxcwTIR06w8MlGzuza7LERE5yBc-BHjf-sq72UsA8peUQts6x6fjnWxuDBQIfucWXSUopRFgKB8aHLAUFdurTmTB9orf1Q9k91LMjVjWP2t25rSL69fQkxXamkkFyIp9VZYO0oLYy0V3t/s1600/RurSchabSzp2.jpg)
Dodaj pokrojony w kostkę upieczony schab, zalej śmietaną i duś wszystko razem około 10 minut.
Po tym czasie zagęść sos mąką wymieszaną w małej ilości wody.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6L2YrKX3-NlriiJ-g0MBrJUvy7-Erqo0L8Cum-rCOHStVE1C60_ch9L3p3T7mbnZWPic-3_pCOzah46MMU7G08iCwDml8ZT1Pj6GnCbIfB1v5MEpu16ixOj4TOL7ByGGBJoeBEQxt4gUV/s1600/RurSchabSzp3.jpg)
Dodaj połowę żółtego sera - wymieszaj i dopraw do smaku ostatecznie. Na końcu dodaj szpinak. Zdejmij z ognia.
Podawaj makaron z sosem posypany resztą sera i udekorowany pióropuszem fenkuła i szpinakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz