Jeszcze dzisiaj opiszę Wam cudowne, delikatne risotto z dynią, porem i cheddarem.
Użyłam świetnego ryżu Arborio firmy KUPIEC.
Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii
(dla 2 osób)
- 100 g ryżu do Risotto Arborio Kupiec
- 1 por (jasna część)
- ok. 300 g miąższu dyni
- 1 cebula
- 2 cykorie
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- bulion warzywny
- sól i pieprz biały do smaku
- 5 dag cheddaru
- szczypior do posypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhK_ifpZno8US1hsz8KMXeRln0N5zFPgd3pOwmdYcTwp2OPyFn9E-bnvx0aDRJheoqSVb0UN6jX6VDfmTcZsp-r8q86zq3DbC2JaONuQdaGDF707NuH-sXE8yJsmnNSMVXA9njHzGxAEyBU/s1600/RisDyn1a.jpg)
Obierz cebulę i pora. Cebulę, dynię i pora posiekaj drobno. Z cykorii zdejmij 6 największych listków (by zrobić z nich miseczki) po czym wytnij gorzki środek (głąb). Posiekaj szczypior.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_xSLZ6KhUuzCUUWN7cd2AwuDjZs0MM1zDbaxi6c8siYVtZcCbO3lnMxVr1y_SQtql7SwaTNnVyjK-GVzVkCObBXIFp4WcMgi0VhKurPpbfx50m0iBuo0koBEzDfVcODep3WZgTsUTWFSh/s1600/RisDyn1.jpg)
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę - zaszklij ją po czym dodaj ryż. Smaż go mieszając kilka minut do chwili, aż tłuszcz z cebulą otoczą ziarna. Dodaj posiekanego pora. Podlewaj ryż bulionem i mieszaj. Gdy ryż wpije bulion dolej kolejną porcję.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyMnaSRiRD3z_mjrBg76jZahVAj_TOI6j5dIhwzNhP3tKboKo0TVmLwrv2aIFEOpty1JIpkpgGhTgmjK0hNgxyR3lWFhCG_exz2wnK3eIBky3muWljiJG-O3lXBA64xYIDQw6JuwweIBVw/s1600/RisDyn2.jpg)
Po 10 minutach dodaj posiekaną dynię. Gdy ryż będzie miękki dodaj łyżkę masła, pokrojoną drobno cykorię, połowę szczypioru oraz stary cheddar zostawiając odrobinę do posypania. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw jeśli trzeba solą i odrobiną białego pieprzu do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXzzb2coA3pAHFgnBhGt5ibjjqrtQp-eKTab0ms4oQfAg-_z7AExkr944a9l_J39iSdUnDkGxLOVaUtL17m8Eg2n4rkSEOG8eN9ggezhLhXCgAQy7DGLVhdW3g8GLNlLCrjdFPQ-IYlgYj/s1600/RisDyn4.jpg)
Odstaw risotto na kilka minut. Nakładaj risotto do miseczek z cykorii, posyp szczypiorem i cheddarem oraz odrobiną świeżo zmielonym pieprzem.
Efektownie podałaś to danie.
OdpowiedzUsuńJak to wspaniale wygląda, aż ma się ochotę oblizać ekran!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuń