niezwykle delikatne i zdrowe danie. Pstrąg uduszony na porach można podać jeszcze lżej omijając punkt z zagęszczaniem mąkąi śmietanką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_egZ0wnnhtKyQgXd8dgx0gfrBcQULv6zUddOPmjFZl2lygoENdS6e6PYHCgrK00Eg6iMLs949i3upJ9tCiRNYjUgSUQLOHc3wFbPcMKRQvby4ZoUPI3x-tOs1yg6uti-jPDacBtN3bDeA/s280/PstrPory4.jpg)
Pstrąg duszony w porach
- 2 pstrągi
- 1 duży por
- 2 łyżki kaśnej śmietany wiejskiej
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mąki
- pęczek rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz biały do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbU846PIPlx5lfHaoRA6F4PhS6iTYAZ3jDRLm_Ms_bAGsZIBreBYYxHvjL5oE6_kkhlZYCnD-L4fY3Zz-fIUihKWLDAurU3eu0XJR6zflXeOsNkR8V-c6ftU1OAXWLAVZREZn_gN2SeRdJ/s1600/PstrPory1.jpg)
Pokrój na półplasterki. Na rozgrzanym na patelni maśle krótko przesmaż pora, zalej
bulionem i poduś 5 minut z dodatkiem gałązek rozmarynu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtEs5MMk5muhhCK-Ir6E4hurEcxCZbgLrF8GJkk-MQKpfoEKUkjTtBUyWLtJMBf_KmqYG2l0rUbi2YkFYrmpOYp7IaJ71TOK0iJNX3JcdAmpt8dN-zx4fuffS-bgpF4-SZYo86QJ1K1nRK/s1600/PstrPory2.jpg)
Włóż pstrągi na patelnię i pod przykryciem duś ryby w porach po około 10 minut
z każdej strony na bardzo małym ogniu.
Czas duszenia zależy od grubości ryby.
Wyjmij ryby na półmisek odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Dodaj śmietankę.
Wymieszaj po czym dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku.
Polej pstrągi sosem i podawaj z garstką ugotowanego ryżu lub kaszki kuskus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz