![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiOUuiSOkJ-G03j77mtdcjHz2s0C5Jxiqya8KzEABH9h2XiDtV04utTUyyIaHFN1gMzqBWTQFvIy6ljrTYHoTyads-PPMlSlYsnEn4NmQwoK_m4hdIXEds8_FPTUibGGAwEYe7AuxywnEz/s280/nalLnM4.jpg)
Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem
- 1 duże jajo
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki razowej
- ok 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- mięso z rosołu (obrane ze skóry i kości)
- 1 duża cebula
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 ostre papryczki zielone
- 1 łyżka masła klarowanego
- około 5 dag żółtego sera
- sól i pieprz czarny do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYRjgVQFriL9NayM14jB2VM2WsHEn00xYAjobKbwhvTbM4jDEg7zWrzG30VXa5s2wqMrKlSEdO09-1SfWR6V2V41qIY3PyKcWm8Y8JnkvmtIwzRRep3qwZg0_GJRQda1mOWQlLL1dhBqy-/s1600/nalLnM3.jpg)
Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo, mąkę razową, siemie lniane i szczyptę soli.
Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę.
Odstaw je na 30 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEig4Sn4ICRKAw9HEbLn1JBvKJWOy7BykU3SH7FGzmx4hISzadgA-OX7b6RC75KmJ2PIEeJUoT8xYjfYyMZqndKBipPOGkiRZRZ04EgnN4tGsH2_PhChLEPkUPPxl55ms8JV23Q5I-0xOFZs/s1600/nalLnM2.jpg)
Dodaj pokrojoną w paseczki kapustę pekińską.
Przesmaż wszystko razem poodlewając niewielką ilością wody.
Dodaj pokrojoną drobno paprykę i przyprawy.
Na końcu dodaj pokrojone mięso. Duś nadzienie jeszcze około 5 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiMmSabBWbVVKh1K_3AdPHkmXnR1CQHRjSNfFwGImUvrXQWiYnljRgk2ULbOmEAc3WWW6wing2FrOzXOtRhj8mHtHQlKm-v_wojkoDXzMJGCqYzZ2_NVyyP9g-9G6Yr3T6fTQf2p9Izrl7/s1600/nalLnM1.jpg)
Zagęść 1 łyżeczką mąki wymieszanej w małej ilości wody.
Smaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.
Nadziewaj naleśniki gorącym farszem posypując drobno startym serem.
Wygląda apetycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuję i również pozdrawiam!
Usuń