![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaMyPETUZfsUQQ2uSc58Ewl7VHmd6B8NEBhl8AuA3ooHiZpSYGrCsu2bbsuGrW5KxcW91gqrh0KS3tiEqXp6oHHkGc5nq6B9aHtxd889FWMbg4djEyL9QlEiuwedXg0LavIggeBzD4aeHg/s280/NalKurCzar.jpg)
Mininaleśniki z kurczakiem
- 1 duże jajo
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki razowej
- ok 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki ziaren czarnuszki
- 1 podwójna pierś z kurczaka (bez skóry)
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- wiórki żółtego sera do posypania w dwóch gatunkach (około 6 dag)
- olej do smażenia
- sól i pieprz czarny do smaku
- rukola
Do mleka dodaj drożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę razową. Gdy drożdże się wzburzą.
Wlej je do miski, dodaj mąkę, wodę, jajo i szczyptę soli.
Zmiksuj ciasto naleśnikowe.
Odstaw je na 30 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5xhRX8gG9xsMjxBKPfubPFCHcFC2XOjGNHWOQKFkL1k7mlOrN3yixCrm3kl595bi1yZjshirkcmpeBv0LC39O7YxnZEjfmlp0IPpLYibly5RboXjwwvDGu1evbOVLwLx9fZmSoLjoXYym/s1600/NalKurCzar3.jpg)
Przesmaż mięso.Dodaj pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy.
Podlej odrobiną wody i duś nadzienie jeszcze około 5 minut. Na końcu do gorącego farszu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEio3mR2J1o2wAAeUsxreZfevNfVn9oQ4LjUgNReqh2t6Zspk2WbUdLD72hPLaggdQHct8xuLXzuJL74Z6aYM9rkNMLAZaZ3VDXzWTNXXG8_8GmUkQny-JLCO9823GTwKJBnj4UtLIsKO0Dm/s1600/NalKurCzar1.jpg)
Smaż niewielkie naleśniczki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.
Przed odwróceniem ich na drugą stronę posypuj naleśniki czarnuszką.
Nakładaj na naleśniki gorący farsz. Podawaj ze sporą ilością rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz