Wprowdziłąm jednak pewną modyfikację. Nie wkładałam nadzienia przed pieczeniem, bo
każdy lubi inny. Podałam więc z pączkami konfirutę z róży, konfiturę z malin, Nutellę
bitą śmietanę i ...nożyk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7iEPepmBKBVuK4YL8ZNFljTP55889rTUd4iTVUcct5aCECf2YqUFJdh_Mhv1GC1eN_D1XbniLZXLbKp712aFQzKHzAQAA8FdfVNwPbSLli0fUQKH-C0ZQ_k90vtSPFfKj-NGtFS-50d_t/s280/KrepleR8.jpg)
Po nacięciu nakładaliśmy nadzienie jakie chcieliśmy i w jakiej ilości.
Zawsze byłam rozczarowana, gdy w środku pączka była tylko kropelka marmoladki.
Mój sposób podania pozwolił na dogadzanie sobie z nadzieniem do woli :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirZ3AhhtXoOpQeHUT6IsHKff2SVNloGShMp-_48YYbJZrjhdWDnUnnCnP-0wJhfXNbr2boVmFyMFnCt7Pv6RIRZLSsFFfffDZgD-dCT4wOmDBImWmXSQB9XSlz3b6UeuzSibAkINJhyOPr/s280/KrepleR5.jpg)
Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach
- około 1/2 kg mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 jajo
- szczypta soli
- 20 ml rumu 80%
- 200 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 7,5 dag masła
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka rumu 80% (lub spirytusu)
- cukier puder do posypania
- konfitury owocowe, bita śmietana, Nutella do nadziania
Pozostały cukier miksuj z żółtkami i jajem. Do masy jajecznej dodaj rum,
wyrośnięty zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę, stopione, letnie masło oraz szczyptę soli.
Wyrabiaj gładkie ciasto tak długo , aż zacznie odstawać od ręki.
Nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je na posypaną mąką stolnicę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ3EEpmrxNEuvOQ4I6hIZ3hiq0Ec_ClDJWngbLrZhyphenhyphenEWle_8wMdf7edO8EVMwpqetangide9-qBn89K0VGuN0-OvphCq_rHlsNIVoDJX9RV3sZ8lgBLNCIdSHpErnZjNkVACqOMED5XtlE/s1600/KrepleR2.jpg)
Szklaneczką wycinaj pączki. Odstaw paczki do ponownego wyrośnięcia.
Usmaż pączki na złoty kolor w gorącym tłuszczu, najlepiej w frytownicy ustawiając pokrętło na pączki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoCTZbmLcmYSKesP_b4rKOwiyghIHwThZXT3un9FFJK1YL4303137WA6PQqcbbeTLeGrLT4E7xI6ovCWQO9faKJPqs96gqOlc0PXSTc8NJ_oU3hyphenhyphen-k-jpgw0dFC6zodj733-h01gWRjZqk/s1600/KrepleR3.jpg)
Patyczkiem nakłuwaj pączki sprawdzając czy dobrze się upiekły (test suchego patyczka).
Układaj usmażone pączki na papierowym ręczniku.
Po przestudzeniu podawaj pączki przecięte w połowie i nadziane konfiturą z płatków róży lub malin.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjluz9SSPaVvWK7RorsvK3SR8QWuUyumhI-woTDFaJ3HZToyOLpWdEeBTNuKTkYg0aXE97GvQpP4F2j2N8pzd7tJHU102q_-NqD1H2XiF-nsQMmcFFmhH4pXjjdg7mD5rualBTjn0kkxn7v/s280/KrepleR7.jpg)
Możesz przełożyć pączki bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru trzcinowego.....
....lub z bitą śmietaną i truskawkami.
Ah, jo! (jakby powiedział Krecik...). Moja Hurma się zachwyciła!
OdpowiedzUsuń