W poniedziałek na spotkaniu z koleżankami z UTW wyciskaliśmy zajączki z masy a'la marcepanowej.
Zajączki i kurki czekają na pomalowanie czekoladą, więc o tym później.
Dziś robiłam zakupy, trochę mięsa, słodyczy....sklepy jeszcze niezbyt oblężone.
Mogę pozwolić sobie na ten luksus zakupowy- nie na ostatnią chwilę!
A więc jutro zacznę robić kiełbaskę białą, mięso czeka w lodówce.
W czwartek wypieki... mam nadzieję, że dam radę, bo więcej jeszcze trzeba rzeczy ogarnąć.
Jedzenie codzienne nadal lekkie, postne głównie i wiosenne.
Dziś o kaszy z aromatycznymi pieczarkami i chrupiącym groszkiem cukrowym.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl
Wiosenna kasza z groszkiem i pierwiosnkiem
- 200 g kaszy gryczanej (lub innej)
- 500 g pieczarek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 100 g groszku cukrowego
- 1 cebula czerwona
- sól i pieprz czarny do smaku
- roszponka i pierwiosnki lekarskie (z domowej uprawy) do dekoracji
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl
Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Obierz groszek cukrowy i większą część pokrój w paseczki.
Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w pióra.
Zeszklij cebulę na rozgrzanym w rondlu maśle sklarowanym.
Dodaj pieczarki, tymianek i smaż je przez 5 minut.
Na końcu dodaj pokrojony groszek, dopraw solą i pieprzem.
Przesmaż krótko, by groszek był chrupiący.
Podawaj kaszę na talerzach udekorowaną strąkami groszku, roszponką i jadalnymi pierwiosnkami (lub innymi kwiatami jadalnymi).
Bardzo apetyczne zdjęcie i sama potrawa musi być pyszna. Ja nie mogę się doczekać, kiedy zamieszkam już na wsi i będę miała na wyciągnięcie ręki tę całą zieleninę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie gotowanie, sezonowe, regionalne itd. U mnie ostatnio pokrzywa króluje na stole :)
OdpowiedzUsuńOj , ja też przymierzam się do młodej pokrzywy.... rośnie w kąciku mego ogrodu.
UsuńOkazja by zrobić sobie kurację regenerującą organizm.