Dziś czas na marchewkę.
Smaczna i zdrowa zupka.
Marchewkowa z śmietanowym płotkiem
- 1 kg marchewki
- 1 litr bulionu warzywnego
- sok z limonki i cukier brązowy do smaku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz biały, chilli do smaku
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- natka pietruszki do posypania
Obierz marchewkę i cebulę. Pokrój marchew. Jedną pozostaw w całości do dekoracji.
Na jednej łyżce masła sklarowanego zeszklij pokrojoną drobno cebulę.
Dodaj pokrojoną w kostkę marchew oraz tą w całości.
Przesmaż wszystko przez kilka minut po czym dolej bulion, dodaj przyprawy (kurkumę, chilli i pieprz )
- gotuj do miękkości (około 15 min.).
Gdy marchew będzie miękka wyjmij tą w całości.
Zmiksuj zupę blenderem lub przetrzyj przez sito.
Dopraw zupę solą, sokiem z limonki (powinna być lekko kwaśna) i cukrem brązowym (powinna być lekko słodka) oraz ostatecznie chilli i pieprzem białym (tak pikantnie jak lubisz).
Z marchewki wytnij dekorację (płatki kwiatów).
Podawaj gorącą zupę w miseczkach. Ze śmietanki zrób płotek, a z marchewki ułóż kwiatki.
Posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz