Zasmakują tym , którzy lubią banany :)
Bananowo-twarogowe naleśniki
- 2 banany
- 20 dag twarożku
- 2 jaja
- 150 ml jogurtu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- mąka pszenna ile zabierze
- kilka łyżek posiekanych orzechów
- mus śliwkowy (około 200 ml)
- trochę oleju do smażenia
- listki melisy do dekoracji
- cynamon do posypania (opcjonalnie)
Dojrzałego banana rozgnieć w misce dolewając jogurt.
Dosyp płatki owsiane , mąkę kukurydzianą.
Do miski dodaj pokruszony ser, szczyptę soli i jaja.
Wymieszaj masę dokładnie.
Nie przerywając mieszania dodaj mąkę pszenną w takiej ilości by masa była o konsystencji gęstej śmietany.
Na końcu dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Wymieszaj ostatecznie.
Smaż placuszki na rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem z jednej strony posypując je orzechami.
Odwróć je na drugą i usmaż na rumiany kolor.
Układaj naleśniki na papierowych ręcznikach.
Podaj naleśniki z musem śliwkowym udekorowane plasterkami banana i listkami melisy.Jeśli lubisz posyp cynamonem.
pysznie:)
OdpowiedzUsuńA, teraz festiwal naleśniczkowy! Niestety, tylko mnie pogrążasz, bo H&C się domaga, a ja na słodko nie ;-) Wysyłam ich do Ciebie :-D
OdpowiedzUsuńZapraszam H&C ale i Ciebie, To naleśniki bez cukru.
UsuńPrzecier śliwkowy również nie zawiera cukru, jest tylko lekko zagęszczony przed zagotowaniem w słoiku - to z ubiegłego lata.