Najpierw szybka zupka z naleśnikowym serduszkiem , bo dyni wciąż u mnie dostatek :)
Tym razem wykorzystałam zamrożoną kostkę.
Walentynkowa zupa dyniowa
- zupa: 1 opakowanie mrożonego miąższu dyni
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz biały, chilli do smaku
- słodka papryka w proszku do posypania
- zielenina do dekoracji
- naleśniki: 1 jajo
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki pszennej razowej
- mąka pszenna ile zabierze
- sezam do posypania.
Wpierw usmaż naleśniki.
Do mleka z wodą dodaj jajo, szczyptę soli, mąkę orkiszową.
Miksuj na gładko. Nie przerywając miksowania dosyp mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto naleśnikowe .
Odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.
Smaż naleśniki na suchej patelni z jednej strony posypując z wierzchu sezamem (przyklei się do ciasta) po czym odwróć naleśniki i piecz po stronie z sezamem.
Odstaw do ostudzenia.
Na jednej łyżce masła zeszklij pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek.
Dodaj pokrojoną zmrożoną dynię i obrane jabłko pokrojone w cząstki.
Duś wszystko przez kilka minut po czym dolej bulion,
dodaj kurkumę i szczyptę soli - gotuj do miękkości (około 10 min.).
Gdy dynia będzie miękka miksuj wszystko blenderem lub przetrzyj przez sito. Dopraw zupę solą, pieprzem i chili do smaku.
Z naleśników wytnij serduszka. Posyp je czerwoną papryką.
Pozostałe skrawki pokrój jak makaron i włóż na dno bulionówek lub niewielkich miseczek.
Serduszka wycięte z naleśników posyp ze strony sezamowej obficie słodką papryką.
Ułóż je delikatnie na powierzchni zupy, udekoruj zieleniną.
zjadłabym taką:) fajny pomysł na serduszka:d
OdpowiedzUsuńZachwycająca :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń