słodkości- pyszności ! MG obchodził swoje urodziny, więc tradycyjnie był tort (tym razem bez mąki!).
Miały być babeczki czekoladowe piłeczki (kupiłam specjalną foremkę!!!) aOrzech wyszły kapelusze :(((
Dla dbających o zdrowie upiekłam pyszne ciasteczka bez cukru i nazwałam je "studenckie", gdyż głównym składnikiem była mieszanka studencka. I od tych ostatnich zacznę.
Studenckie ciasteczka bez cukru
- 250 g daktyli bez pestek
- 250 ml wody
- 350 g mieszanki studenckiej
- 50 g skruszonych orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- około szklanki zmielonych orzechów włoskich do obtoczenia (niekonieczne)
Daktyle wsyp do rondelka i zalej wodą. Gotuj je do chwili, aż się prawie rozpadną (mnie zajęło to 15 minut).
Dodaj olej kokosowy, wymieszaj i odstaw z ognia.
Dodaj kakao i siemię lniane - wymieszaj ponownie. Gdy masa lekko przestygnie dodaj posiekaną przy pomocy blendera mieszankę studencką.
Dodaj pokruszone orzechy i wymieszaj masę dokładnie.
Formuj okrągłe lub podłużne ciasteczka, obtaczaj je w orzechach i układaj na blaszce wyłożonej papierem. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 25 minut w zależności od wielkości ciasteczek.
Podawaj ciasteczka po przestudzeniu. Możesz przechowywać je w puszce w chłodnym, ale nie tak długo jak pierniki.
świetny pomysł;)
OdpowiedzUsuń