Strony

12 września 2013

Knedelki śliwkowe w prażonych płatkach migdałowych.

 Gruszek i śliwek jeszcze sporo na straganach, więc można korzystać z darów natury.
Trudno mi wybrać co bardziej lubię... gruszki czy śliwki ?
Może najpierw o śliwkach.
Najlepiej jeść je na surowo, w sałatce, surówce. Cudownie smakują w cieście lub knedlach.
Ciasteczka drożdżowe z śliwką już opisałam. Kolej na knedelki i granitę.


Knedelki śliwkowe w prażonych płatkach migdałowych.

  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżka wiejskiej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • śliwki (8-12 szt w zależności od wielkości)
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka masła wiejskiego
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • cukier trzcinowy z cynamonem do posypania
  • listki mięty do dekoracji





Do ziemniaków dodaj jajo,śmietanę, mąkę ziemniaczaną i pełnoziarnistą, szczyptę soli.
Wsyp 1/2 szklanki maki pszennej. Wyrób ciasto dosypując resztę mąki. Uformuj wałek, pokrój go na plastry. 




Umyj śliwki, wyjmij z nich pestki.
Na każdy plaster ciasta połóż śliwkę i uformuj knedelka.
Tak samo postępuj z pozostałymi do wyczerpania składników.



Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez ok 2 minuty po wypłynięciu.







Na rozgrzane masło wsyp płatki migdałowe i praż je do chwili uzyskania złotego koloru.







Podawaj knedle posypane uprażonymi płatkami migdałowymi, posypane cukrem z cynamonem i udekorowane listkami mięty. 



1 komentarz: