Szałwia wzbogaci smak, a jej kwiaty ozdobią potrawę.
Zobaczcie jak przygotowałam moją zapiekankę.
Zapiekanka warzywna z szałwią
- kopytka lub ziemniaki pokrojone w plasterki (ok 2 filiżanek)
- pół cukinii
- 1 czerwona cebula
- 4 łodygi selera naciowego
- około 15 dag boczku wędzonego
- 2 jaja
- 2/3 kwaśnej wiejskiej śmietany
- 4 plastry żółtego sera
- sól i pieprz biały do smaku
- kilka gałązek szałwii z kwiatami
- tłuszcz do wysmarowania foremki
- otręby pszenne do wysypania
Obierz warzywa. Cebulę pokrój w kostkę, cukinię w półplasterki.
Pokrój łodygi selera naciowego.
Pokrój kopytka, jeśli są zbyt duże.
Foremkę żaroodporną wysmaruj tłuszczem, posyp otrębami.
Na dno wysyp połowę kluseczek. Na kluseczkach rozsyp połowę cebuli i cukinię.
Rozłóż pozostałe kluseczki, cebulę i seler naciowy.
Do miseczki wlej śmietankę, wbij jaja. Dodaj pokrojony w kostkę ser. Dopraw masę solą i pieprzem. Dodaj posiekane listki szałwii.
Zalej masą naczynie. Pokrój boczek w plasterki. Ułóż je
na górze zapiekanki.
Zapiekaj w piekarniku w temp. około 180 st.C przez około 35 minut. w zależności od kształtu formy (czyli grubości warstwy).
Udekoruj zapiekankę kwiatami szałwii.
Podawaj od razu na gorąco.
Możesz podać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Wspaniały z Ciebie Kwiatożerca! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję bardzo! :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam!
fajny pomysł na zapiekankę, nigdy nie dodawałam tak szawi:)
OdpowiedzUsuń