Zrobiłam trojaczki czyli potrójne minipizze z cebulą i pomidorami. Prosto i smacznie!
Pizza - trojaczki z cebulą i pomidorami.
- Ciasto: około 50 dag maki pszennej białej
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka serwatki lub wody
- nadzienie:4 pomidory
- 2 cebule
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 25 dag żółtego startego sera
- listki bazylii do dekoracji
Wsyp
mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę
serwatki, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj
pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je
na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Obierz
cebulę, zetrzyj ją w cieniutkie plasterki na tarce do ogórków.
Pokrój
pomidory w plastry.
Wyrośnięte
ciasto wyrób ponownie, odrywaj kulki po czym rozwałkuj je na
grubość 1 cm .
Na
jednej blaszce układaj po trzy placuszki obok siebie. Posyp je
ziołami, ułóż na środku każdego placuszka warstwę cebuli,
zakryj ją plastrami pomidorów.
Posyp
wszystko serem. Odstaw na 15 minut, aż ciasto podrośnie lekko.
Upiecz
na złoty kolor w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.
Przed
podaniem udekoruj listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz