Na początek upiekłam baaardzo pachnące drożdżowe babeczki limonkowe z migdałami.
Udały się wyśmienicie, zresztą oceńcie sami....
Babeczki limonkowe z migdałami
- około 500 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 3 żółtka
- 200 ml mleka
- 250 g masła Lurpak
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 5 dag drożdży
- 2 limonki
- cukier trzcinowy złoty (około 4 łyżek)
- 100 g migdałów
- tłuszcz do wysmarowania formy
Migdały zalej wrzątkiem, a po 10 minutach obierz je z brązowych skórek. Połowę z nich zmiel.
Do letniego mleka dodaj pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru - Wymieszaj.
Odstaw na 10 minut. Jajo i żółtka zmiksuj z cukrem. Dodaj szczyptę soli, sok z jednej limonki, wzburzone drożdże i mąkę.
Wyrabiaj ciasto dodając stopione i schłodzone 100 g masła Lurpak oraz na końcu zmielone migdały.
Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki odstaw je do wyrośnięcia.
Wyszoruj limonki, osusz i zetrzyj z nich zieloną skórkę do miseczki. Dodaj do niej cukier trzcinowy i wymieszaj. Jeśli lubisz słodkie wypieki dodaj więcej cukru. Dla mnie to w zupełności wystarczająca ilość.
Rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra, wytnij z niego paski o szerokości 4 cm zwężające się z jednej strony.
Posmaruj je półpłynnym masłem i posyp cukrem ze skórką z limonki. Zwijaj je w rulony zaczynając od szerszej części.
Rulony włóż w wysmarowane foremki do muffinek. Górę babeczek posyp pozostałym cukrem limonkowym i udekoruj migdałami.
Piecz w temp. 180 stopni do chwili, aż ładnie się zarumienią a patyczek po nakłuciu będzie suchy.
Wyjmij babeczki z foremek i ułóż na kratce. Podawaj je po ostudzeniu.
świetnie wyglądają:) muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie, już sobie wyobrażam ich zapach...
OdpowiedzUsuńPowodzenia w tym roku :)
Dziękuję za miłe słowa :), na razie nie mogę doczekać się publikację na stronie.
OdpowiedzUsuń