Zamiast makaronu cukinia pokrojona we wstążki w sosie pomidorowym z bazylią i odrobiną piersi kurczaka.
Tagliatelle z cukinii w pomidorowym sosie basilicum.
- 1 cukinia
- 1 słoiczek sosu z Łowicza Basilico
- 1 grillowana pojedyńcza pierś z kurczaka
- sól, chilli i pieprz czarny grubo mielony do smaku
- około 5 dag sera typu parmezan
- listki bazylii do dekoracji
Do rondelka wlej sos, wstaw go na ogień. Mięso z piersi kurczaka posiekaj bardzo drobno i dodaj do sosu. Doprowadź do zagotowania.
Cukinię umyj , przekrój wzdłuż na połówki po czym zetrzyj na tarce do ogórków na długie paski.
Zalej lekko osolonym wrzątkiem (blanszuj) na kilka minut. Odcedź wstążki z wody.
Gdy sos się zagotuje dopraw go do smaku chilli i pieprzem po czym zestaw z ognia.
Na talerzu ułóż porcje sosu z mięsem, na nim porcje wstążek cukinii. Posyp cukinię świeżo zmielonym pieprzem, a całą potrawę startym serem. Udekoruj listkami bazylii.
No i do kolacja gotowa .
Czasem warto mieć słoiczek sosu pomidorowego w spiżarni.
pięknie podane dane aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko za miłe słowa na temat moich potraw :)
OdpowiedzUsuńi za wierne kibicowanie!
To bardzo miłe :)