Wzięłam więc przepis, ale jakoś się nie składało wcześniej wypróbować.
No i wreszcie postanowiłam ją upiec. A że jutro Walentynki, więc zrobiłam jej Walentynkową wersję - z serduszkiem.
Szarlotka Władzi z cytrusową nutką i serduszkiem.
- ciasto: około 60 dag mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 5 łyżek śmietany
- 5 łyżek cukru
- 5 dag drożdży
- Nadzienie: ok. 1,5 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- około 3 łyżek cukru
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- sok z 1 cytryny, jeśli jabłka są słodkie
- cynamon, jeśli lubisz
- cukier puder do posypania
Wymieszaj śmietanę z cukrem i drożdżami.
Wlej je do miski, dodaj żółtka, mąkę, szczyptę soli i stopione i ostudzone masło - wyrób dokładnie ciasto.
Zawiń ciasto w papier i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Obierz dokładnie grapefruita oraz jabłka. Do rondla wsyp cukier, dodaj masło i miąższ grapefruita.Jeśli jabłka są mało kwaśne dodaj sok z cytryny.
Wstaw na ogień, dodaj pokrojone jabłka i przesmaż mieszając przez około 5 minut. Przestudź masę. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj je możliwie cienko (5 mm) i wyłóż dno foremki.
Z resztek przygotuj dekorację walentynkową (lub inną). Nałóż na ciasto jabłka, ułóż dekorację po czym wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 st.C około 50 minut w zależności od kształtu formy (grubości masy).
Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Możesz też podać ją na ciepło z lodami waniliowymi.
ale świetnie wygląda:) ładna dekoracja z serduszek:) taką szarlotkę to ja rozumiem:)
OdpowiedzUsuń