Zostały mi dwa plastry pieczeni i makaron w serduszka. Znalazłam też ćwiartkę oscypka oraz seler naciowy, który stanowił chrupiący, warzywny dodatek.
Przygotowanie kolacji zajęło mi 15 minut, czyli tyle ile wstawienie wody na makaron i ugotowanie go, co zajęło 6 minut.
Romantyczna kolacja w stylu Basilico
- 15 dag makaronu serduszka
- 1 słoiczek sosu z Łowicza Basilico
- 2 kawałki pieczeni (wołowej lub wieprzowej)
- 3 łodygi selera naciowego
- sól, chilli i pieprz czarny grubo mielony do smaku
- około 4 dag oscypka wędzonego
Nastaw wodę na makaron. Ugotuj go wg przepisu na opakowaniu al dente.
Do rondelka wlej sos, wstaw go na ogień. Mięso z pieczeni podziel palcami na drobne włókienka i dodaj do sosu. Doprowadź do zagotowania. Łodygi selera naciowego zetrzyj na tarce do ogórków w plasterki, listki pozostaw do dekoracji.
Gdy sos się zagotuje, dodaj starty seler, dopraw sos do smaku
przyprawami i zestaw z ognia.
Na talerzu ułóż makaron na warstwie sosu, posyp startym oscypkiem. Udekoruj listkami selera.
No i do kolacja gotowa w 15 minut.
świetnie wygląda, bardzo fajny makaron:) danie szybkie i pysznie wyglądające, jak dla mnie spełnia wszystkie oczekwiania:D
OdpowiedzUsuńA jak smakuje z winem?
UsuńDobre wino do takich dań godne polecenia! Na pewno smakuje wyśmienicie.
UsuńGdzie kupiłaś taki makaron? Szukam go wszędzie :(
OdpowiedzUsuńA danie dziś wypróbuję, ale z kolorowymi wstążeczkami bo serduszek nie ma nigdzie :(
Kupiłam makaron w Lidlu (ale rok temu).
OdpowiedzUsuńKształt niekoniecznie jest ważny - najważniejszy jest smak.
Proponuję ze wstążek ułożyć serduszko na talerzu - też będzie ładnie i symbolicznie.