Za niego trzeba wziąć się odpowiednio wcześniej, by poleżał sobie w marynacie przez 8 godzin.
Pierś z kurczaka w indyjskim stylu
- 3 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 1 cm kawałek imbiru
- sól, chilli do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki jogurtu
- 1 laska cynamony
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 3 łyżki śmietanki kremowej
Umyj mięso, pokrój każdą pierś na 3-4 paski . Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny oraz przyprawami (garam masala, zmielona kolendra) . Dodaj posiekaną czerwoną cebulę, posiekany drobno czosnek oraz imbir. Wymieszaj i dodaj do marynaty mięso - odstaw na 8 godzin.
Posiekaj białą cebulę, zeszklij ją na maśle. Dodaj cynamon, kurczaka i przesmaż go po 5 minut z każdej strony. Dodaj pastę pomidorową, słodką paprykę w proszku, sól i chilli do smaku. Duś na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut mieszając od czasu do czasu i odlewając odrobiną wody by nie przypalić.
Na końcu zapraw śmietanką i podawaj od razu.
pysznie podany obiad:)
OdpowiedzUsuń