Karaage
- 600 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
- 2 łyżki wódki
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- mąka ziemniaczana lub kukurydziana
- olej roślinny do smażenia
Pokrój kurczaka w dużą kostkę lub paski wielkości kciuka. Zetrzyj imbir na tarce.
Z sosu sojowego, wódki, cukru, imbiru, pieprzu i soli przygotuj marynatę - odstaw na 20 minut.
Kawałki kurczaka obtocz w mące i smaż na głębokim oleju na złoty kolor (około 10 minut).
Po usmażeniu ułóż kurczaka na papierowym ręczniku by pozbyć się tłuszczu.
wygląda niepozornie ale jak czytam przepis to coraz bardziej mnie interesuje, chyba sobie zrobię takie w domu:)
OdpowiedzUsuńJustynko - to fajny i prosty sposób na kurczaka. Polecam!
OdpowiedzUsuń