Czarny bez jest rośliną leczniczą.
Owoce czarnego bzu mają własności przeczyszczające, działają napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo, przeciwbólowo a także odtruwająco.
Mam nadzieję,że nalewka też wyjdzie nam na zdrowie.
Różne są zdania na temat substancji szkodliwych w niedojrzałych owocach.
Na wszelki wypadek przegotujcie je około 10 minut.
Nalewka z czarnego bzu.
- 35 dag owoców czarnego bzu
- 500 ml czystej wódki dobrej jakości
- 100 ml wody źródlanej
- 20 dag cukru brązowego
- 2 goździki
- kawałek kory cynamonowej (około 2 cm)
- soku z połówki cytryny
- 100 ml wody źródlanej
Owoce bzu czarnego umyj, obierz z szypułek za pomocą widelca. Zalej je wrzątkiem - zaparz. Po ostudzeniu przelej je przez sito.
Ponownie zalej niewielką ilością wody (100 ml) i gotuj około 10 minut.Wsyp owoce do słoja i zalej wódką.
Dodaj goździki i cynamon , zamknij szczelnie słoik i odstaw w ciepłe miejsce na dwa tygodnie.
Wstrząsaj od czasu do czasu. Zlej płyn z nastawu. Cukier wsyp do owoców, dodaj wodę i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 2 tygodnie, aż cukier się rozpuści.
Połącz obydwa płyny, dodaj sok z cytryny i odstaw do leżakowania na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przelej sklarowaną nalewkę do butelki przez filtr (bibułkowy do kawy). Jeśli lubisz mocniejsze trunki dodaj 100 ml spirytusu.
Nalewka im dłużej leżakuje, tym smaczniejsza.
super przepis. raz w życiu miałam okazję pić nalewkę z kwiatów czarnego bzu. smak pamiętam do dzisiaj. może znasz taki przepis? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOwszem - nalewkę z kwiatów też zrobiłam - jest pyszna!
OdpowiedzUsuńJak odszukam fotki to wpiszę :) obiecuję.
zapraszam do wzięcia udziału w bliźniaczym konkursie na http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/domowe-nalewki, wystarczy wkleić baner akcji z ich strony, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wystarczy sparzyć owoców czarnego bzu, gdyż zawierają trującą sambunigrynę, która w organizmie jest przetwarzana w cyjanowodór (kwas pruski). Tylko 20-minutowe gotowanie lub suszenie owoców powoduje rozkład tego związku. Nie stosujcie przepisów, gdzie są surowe lub tylko sparzone owoce czarnego bzu.
OdpowiedzUsuńtez miałam wątpliwości, ale dowiedziałam się, że tylko niedojrzałe owoce bzu zawierają trujący kwas pruski. Jeśli zbieramy bardzo dojrzałe owoce nic nam nie grozi.
UsuńTo informacja od osoby która jest autorytetem w sprawach nalewek.
Pozdrawiam!
dokładnie w mojej rodzinie nalewkę z surowych owoców czarnego bzu robi się od bardzo dawna... jeszcze nikomu nie zaszkodziła - okres trawienia plus leżakowanie takiej nalewki to 4 m-ce
UsuńWszystko ok ale jak na nalewkę wyszło kwaśne ;( czy mozna dodać więcej cukru kiedy jest juz proces zakończony ?
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy mozna zagotowac owoce z cukrem a pozniej dodac alkohol?
OdpowiedzUsuńW różnych przepisach nalewkowych są dwie szkoły.
UsuńJedna łączy owoce z alkoholem a potem dopiero z cukrem, a druga odwrotnie.
Wypróbowałam obydwa sposoby i nalewki sa smaczne w obydwu przypadkach.
Znany mi Mistrz nalewkowy twierdzi, że prawdziwa nalewka to owoce zalane wpierw alkoholem.