Królik.
Królik duszony w warzywach.
- 1 kg królika w porcjach
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka tymianku
Porcje królika zalej maślanką i wstaw w chłodne miejsce na 12 godzin. Osusz je i włóż na rozgrzane masło. Smaż na maśle ze wszystkich stron. Dodaj cebulę pokrojoną w kosteczkę, przesmaż ją jeszcze kilka minut razem z królikiem po czym podlej winem.
Gdy alkohol odparuje dodaj posiekany czosnek, warzywa obrane i pokrojone w kawałki.
Oprósz solą i pieprzem. Dodaj tymianek i duś na bardzo małym ogniu do chwili, aż mięso zmięknie.
Jeśli potrzeba podlewaj niewielką ilością wody. Warzywa możesz wyjąć wcześniej, gdy tylko będą miękkie i zrobić z nich dekorację.
Podawaj królika z dodatkiem ziemniaków lub kluseczek i surówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz