Latem robię czasami taką szybką zupkę. Wyjęłam pierwsze marchewki z grządki. Były takie słodkie, że pomyślałam o zupce z marchewką i groszkiem...no i dodatkiem innych warzyw.
Zupa w stylu minestrone.
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 puszka groszku
- 2 l bulionu drobiowego
- 20 dag drobnego makaronu
- natka pietruszki
- sól, pieprz biały do smaku
- starty parmezan do posypania
Obierz warzywa korzeniowe, pokrój je w kosteczkę i smaż przez 10 min na sklarowanym maśle.
Zalej warzywa bulionem i gotuj do miękkości.
Pod koniec gotowania wsyp drobny makaron.
Gdy makaron się ugotuje dodaj odsączony z zalewy groszek i posiekaną natkę pietruszki.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podaj zupę gorącą posypaną startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz