Można wtedy na szybko przygotować ciasto. Mając do kompletu jabłka w słoiczku - szarlotka będzie szybko gotowa.
Kruchy placek owocowy.
- płat ciasta kruchego
- 1,5 l jabłek na szarlotkę
- mrożone wiśnie lub porzeczki czarne
- 1 kisiel cytrynowy
- pół szklanki wiórków kokosowych
Wymieszaj jabłka z kisielem, rozmrożonymi wiśniami lub porzeczkami oraz wiórkami kokosowymi.
Płat ciasta lekko rozwałkuj , jeśli trzeba i wyłóż je na formie z brzegiem na papierze do pieczenia (często załączony do mrożonki). Skrawki ciasta które pozostały pokrój w paseczki - posłużą do dekoracji.
Rozłóż masę owocową na cieście.
Ze skrawków ułóż wzorki i poukładaj je na owocowej warstwie.
Upiecz placek w temp. 180 stopni C przez około 40 minut w zależności od grubości warstwy.
Podawaj po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz