Strony

18 kwietnia 2012

Migdałowe makaroniki.

Czas na deser. Arabskie słodycze są bardzo słodkie, jak dla mnie zbyt słodkie.
Dlatego na deser wybrałam ciasteczka podobne do naszych makaroników.
Nie zdejmowałam z nich skórki, by dodać trochę goryczki.
 Ozdobiłam je kleksem gorzkiej czekolady, by przełamać słodycz.


Migdałowe makaroniki.



  • 3 białka
  • około 100g cukru pudru
  • 100g  zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki grubo posiekanych migdałów bez skórki do dekoracji
  • 50 g gorzkiej czekolady


Posiekane migdały bez skórki upraż na suchej patelni.
Białka ubij  na sztywno z cukrem pudrem.Ilość cukru zależy od wielkości jajek (im większe, tym więcej cukru). Dodaj zmielone migdały oraz mąkę. Wymieszaj.
Na wyłożoną  papierem do pieczenia blachę układaj placuszki z masy.








Upiecz je w nagrzanym piekarniku  do 180 st.C przez 10 minut, a następnie kolejne 15 w temp. 150 st.C
Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Na wystudzonych makaronikach zrób kleksy czekoladowe i posyp je uprażonymi migdałami.
Jeśli lubisz słodką zieloną herbatę z miętowymi listkami  - zaparz sobie taki arabski napój.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz