Dlatego na deser wybrałam ciasteczka podobne do naszych makaroników.
Nie zdejmowałam z nich skórki, by dodać trochę goryczki.
Ozdobiłam je kleksem gorzkiej czekolady, by przełamać słodycz.
Migdałowe makaroniki.
- 3 białka
- około 100g cukru pudru
- 100g zmielonych migdałów
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki grubo posiekanych migdałów bez skórki do dekoracji
- 50 g gorzkiej czekolady
Posiekane migdały bez skórki upraż na suchej patelni.
Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem.Ilość cukru zależy od wielkości jajek (im większe, tym więcej cukru). Dodaj zmielone migdały oraz mąkę. Wymieszaj.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układaj placuszki z masy.
Upiecz je w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 10 minut, a następnie kolejne 15 w temp. 150 st.C
Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Na wystudzonych makaronikach zrób kleksy czekoladowe i posyp je uprażonymi migdałami.
Jeśli lubisz słodką zieloną herbatę z miętowymi listkami - zaparz sobie taki arabski napój.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz