Można też jak ja wykorzystać mięso duszone lub gotowane.
Gdy nie ma się zbyt wiele czasu można wrzucić wszystko do miski i zrobić
Gołąbki z patelni.
- 1/4 niewielkiej kapusty włoskiej
- 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego
- 2 duże jaja
- ok 40 dag mięsa duszonego
- 2 łyżki śmietanki kremowej
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta do panierowania
- olej roślinny do smażenia
Poszatkuj kapustę, obraną cebulę i czosnek do miski. Dodaj jaja, śmietankę ryż i mięso mielone.
Wyrób masę dokładnie. Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym do smaku.
Z masy uformuj kotleciki, panieruj je w bułce i smaż na rumiano z obydwu stron.
Kotleciki podaj od razu gorące z dodatkiem sosu pomidorowego.
Ja lubię takie gołąbki z dodatkiem pikantnego sosu meksykańskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz