W roli głównej pyry czyli ziemniaczki gotowane w mundurkach i twarożek, najlepiej wiejski z cebulką, koperkiem lub szczypiorkiem. Ja do takiego dania dodaję jeszcze rzodkiewki lub rzepkę.
Dziś spróbowałam takie danie przygotować w wersji wegańskiej. Zastąpiłam twarożek wiejski serkiem sojowym, który w smaku jest nijaki. Jednak jeśli dobrze go doprawić - jest smaczny.
W sumie wyszło smaczne danie.
Wegański gzik poznański z pyrami.
- 6-8 średnich ziemniaków
- 200 g serka sojowego
- 1 czerwona cebula
- 1 duża zielona papryka
- 1-2 białe rzepki (1 duża lub 2 mniejsze)
- sól, pieprz do smaku
- 50 ml oliwy extra v.
Ziemniaki ugotuj w łupinach.
Rzepkę po obraniu ponacinaj na dookoła tak, by po pokrojeniu na plasterki otrzymać kwiatuszki do dekoracji. Wytnij dwa razy tyle kwiatków ile gotujesz ziemniaków (na każdą połówkę jeden).
Resztę posiekaj w drobną kosteczkę. Umyj i obierz paprykę. Wytnij listeczki do dekoracji, resztę posiekaj w drobną kosteczkę. Posiekaj drobno czerwoną cebulę (po uprzednim obraniu).
Serek rozgnieć widelcem, dodaj oliwę, posiekane warzywa , dopraw solą i pieprzem. Serek powinien być dosyć pikantny.
Obierz ugotowane ziemniaki, przekrój je na połówki. na każdą połówkę wyłóż masę z serka sojowego i udekoruj kwiatkami z rzepki i listkami z papryki.
Wyłóż ziemniaki z serkiem sojowym na talerze, kwiatki z rzepy posyp odrobiną soli i pieprzem świeżo zmielonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz