Jak uwieść smakiem potrawy, wszak znane jest powiedzenie "Przez żołądek do serca".
Na początek bardzo pikantne naleśniki w stylu meksykańskim.
Pikantne naleśniki walentynkowe.
- 1 jajo
- 1 szklanka mleka 0,5%
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki pszennej razowej
- ok 2 łyżek mąki pszennej uniwersalnej
- pół kg chudej mielonej wieprzowiny (np szynki)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- spora szczypta chili
- sól i pieprz
- niewielka sałata krucha (lodowa lub rzymska)
- olej roślinny do smażenia
- sos meksykański do dekoracji
Z jaja, mleka i mąki (3 rodzajów) przygotuj ciasto naleśnikowe - odstaw na chwilę.
Na łyżce oleju przesmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj paprykę słodką, mięso mielone - przesmaż chwilę. Gdy mięso straci surowość podlej je winem , a po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i chili.
Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem podlewając jeśli trzeba odrobina wody. Pod koniec dodaj fasolę i kukurydzę odsączoną z zalewy.
W czasie, gdy mięso się dusi usmaż naleśniki. Przekrój każdy na pół, zwiń w dwa rożki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz